TRAININGSRITTEN 2009 (klik op de foto voor een grotere afbeelding)

08-03: De laatste trainingswedstrijd ging van start met een zonnetje en een felle wind in de finishstraat. Met opnieuw ruim 80 man aan de start, was het ditmaal zaak om maar eens vooraan te starten omdat ik veronderstelde dat er al snel een groep weg zou rijden die een beslissende voorsprong zou gaan opbouwen. Zo gezegd zo gedaan. Toch miste ik de slag. Na een kwartier wedstrijd leken alle ploegmaten wel in de kopgroep te willen gaan zitten. Het was toen niet aan mij om het gat te gaan dichten. Toen de stofwolken opgetrokken waren reden er 8 man weg, o.a. Bob Rasenberg, Guido Claessens, Jurgen van Zon een viertal namens de Moraal te weten, Martijn Alberts, Barry Heijnen, Henri Peeters en Raphael Gabriels. Achter hen probeerden wij (overige Moraal-renners) het tempo te drukken en de boel een beetje te ontregelen. Dat was ook wel nodig, want het achttal liep niet echt ver weg. Zeker niet toen het Moraal-smaldeel na een tijdje vooraan uitdunde en alleen Raphael overbleef samen met Rasenberg, Claessens en van Zon. Met een kleine voorsprong reden zij nog een paar ronden voor de groep uit, maar het was een beetje een kat-en-muis-spel. Dat ze gegrepen zouden gaan worden was wel een zekerheidje. Na een uur koers waren de koplopers eraan voor de moeite. Maar lang duurde het niet, of er vormde zich weer een kopgroep. Joost Aelmans zette aan en kreeg John Haast en man van de wedstrijd Gabriels mee. Wat later gevolgd door Maikel Roks en Bert Kremer. Vijf man op kop, daarachter was de organisatie even zoek en de vijf liepen verder weg. Vijf ronden verder vormde er zich achter de vijf een jachtgroep met o.a, Jack de Klerk, Kees van de Sande, Marcel van der Poel, Jeroen Claessens, Guido Claessens. Kort daarna kon een drietal bij de achtervolgers aansluiten. Kees Christianen knalde met een enorm tempo het gat dicht met Rene Haast en mij in het wiel. Zodoende waren er 11 achtervolgers. Daarachter probeerde Rasenberg in zijn eentje de kloof te overbruggen, hetgeen hem niet lukte. Bij de 11 was de samenwerking verre van optimaal. De vijf voor ons reden weliswaar met een overbrugbare voorsprong, maar de achtervolgers wilden/konden geen vuist vormen en zo bleven de 5 uit de greep. De achtervolgers daarentegen werden in de voorlaatste ronde nog achterhaald door een groep van ongeveer gelijke grootte. Vooraan had Raphael toen alweer zijn duivels ontbonden. Twee man kreeg hij er niet af, Roks en Haast. Het was daarna diezelfde Haast die in de sprint het pleit beslechtte.

++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

01-03: Er was heel mooi voorjaarsweer aangekondigd op deze eerste meteorologische lentedag. Bij sommigen werden de beenstukken niet aangetrokken en ik reed zonder mouwstukken. Dat laatste was meer uit nood geboren aangezien ik de mouwstukken vergeten was. Al was het toch wel lekker zo zonder. Met wederom een grote groep starters (88 man) lag het tempo erg hoog. Er gebeurde van alles, maar alle plooien werden telkens snel weer gladgestreken. Een groepje van vier met o.a. Jos Bogaerts, Nicky Verdaasdonk en Stefan Koevoets. Zij konden een paar ronden voor de meute uitrijden. Het was daarna eventjes wachten tot er weer een vlucht vertrok. Ondertussen had ik zelf ook nog een sprong gemaakt, maar na een halve ronde maakte ik er zelf maar een kruis over omdat het in mijn eentje totaal geen zin had. Een groepje van 2, waarbij eerder Ruud Zijlmans snel koos om af te haken vergaarde snel een mooie voorsprong. Bob Rasenberg en Paul Konijnenburg sloegen een mooie kloof welke 2 ronden later door Jordy Suijkerbuijk via een machtige rush kon worden overbrugd. Daarna wist ook Ad Valentijn die sprong te maken. Doch een ronde of wat later kwam alles weer terug. Tegen het einde was er nog een solopoging van Patrick van Loon. Ook hij kon niet op tegen het peloton dat zich op leek te maken voor een massasprint. In de voorlaatste en laatste ronde vormde zich dan toch nog een groepje van 6 man. In de sprint was Verdaasdonk daarna Suijkerbuijk en Valentijn te snel af.

++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

22-02: Vandaag, carnavalszondag, een duidelijk mindere opkomst van de renners. De motregen die heel de ochtend viel, hield net op tijd op zodat we droog van start konden op een nog wel nat parkoers. Ik probeerde wel mee te doen, maar een paar tactische blunders achter elkaar zorgden ervoor dat ik er niet bij was toen een groep van 10 renners definitief vertrokken bleek. Aanstichters waren een duo met Jack de Klerk daarbij. Echt demarreren deden ze niet, ze reden gewoon een klein stukje voor de groep uit. Theo van Dongen reed er met nog eentje naar toe. En zo sprongen er steeds meer naar voren. Ik liet ze elke keer maar gaan in de veronderstelling dat alles wel weer aan zou gaan sluiten. Dat bleek een forse misrekening. Toen er al een man of 7 vooruit reed, probeerde ik de sprong te maken, maar ik viel aan het einde van het stuk windop stil. Een duo met Ad van Broekhoven kon daarna wel aansluiten en ook Bert Kremer kon met een forse uithaal snel naar de koplopers toe. En weg waren ze. Dat er van terugkomen geen sprake meer kon zijn, was me toen wel duidelijk geworden. In de groep werd daarna geen constant tempo meer aangehouden zodat na 2/3 van de wedstrijd de kopgroep het peloton dubbelde. De koplopers reden door waarbij een paar pelotonrenners aansloten. Toen de koplopers opnieuw uit het zicht waren besloot ik voor mezelf om er toch nog maar het beste van te maken door een paar rondjes solo te rond te gaan rijden. Maar goed dat ging nergens meer om. Vooraan bleven de 10 tot de voorlaatste ronde bij elkaar. In die voorlaatste ronden reden 2 Belgen weg die een ronde later ook als de nummers 1 en 2 de finishlijn passeerden. Philip de la Montagne won voor Guido Cleassens. Kremer was daarachter de snelste van de rest.

++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

15-02: Na de ploegenvoorstelling op donderdag, op vrijdag vertrokken naar Rijssen voor het trainingskamp van de Moraal. Op zaterdag de nodige uren getraind. Net als vorig jaar in de kou en halverwege na een uur of 2 een lekkere bak warme chocomel en een stuk appeltaart. Vandaag als afsluiting weer net als het vorige jaar in het gehuchtje Exel op een omloop van een kilometer of 4 een trainingsritje gereden. De sneeuw die viel was onvoldoende om het wit te maken, maar gedurende de hele wedstrijd reden we in de (natte) sneeuw. Met 3 Moraal-renners op 5 koplopers in de kopgroep die met ruime voorsprong op kop reed bleef er voor de overige Moraal-renners in het peloton, waaronder ik, weinig anders te doen dan een beetje controleren en tegenaanvallen in de kiem te smoren. Met Martijn Alberts, Gerhard Klijnhout en de winnaar van vorige week aldaar, Rody Kroeze was het voor hen uiteindelijk zaak de 2 overige medekoplopers af te matten, hetgeen lukte en zo won Kroeze zijn tweede op rij.

++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

 

08-02: Vandaag met zon 70 renners aan het vertrek. De eerste ronde ging meteen volle bak doordat Jack de Klerk vanuit het vertrek hard doortrok. Na die snelle start bleef de snelheid er goed inzitten al biedt de eerlijkheid te zeggen dat het aan het einde van de finishstraat wel eens stilviel vanwege de wind die daar het hele stuk tegen stond. Ondanks het af en toe stilvallen van de groep werden alle uitvallen redelijk snel teniet gedaan. Aldo de Vries reed, net als Martijn Alberts en Ad Prinsen, even solo voor de groep, maar dit was eigenlijk sowieso kansloos. Ook groepen van een man of 10 konden niet op clementie rekenen en zo liep alles telkens samen. Met nog 4 ronden te gaan trok Alberts op kop van het peloton opnieuw door en effende het pad voor Jos Bogaeerts, de Nederlands kampioen veldrijden bij de Masters die bijna als vanzelfsprekend met een goede vorm uit het veld gekomen was. Bogaerts trok door en kreeg gezelschap van Eric Patist en Jan Sanders. Ook ik kon mijn karretje aanpikken en met vieren pakten we een aardige voorsprong. De samenwerking bij ons vieren was niet optimaal. Helaas kon ook ik niet echt heel de tijd volle bak rijden, misschien lag het aan mijn gisterenavond ontluikende verkoudheid. Desalniettemin ging we toch met een - weliswaar slinkende voorsprong de laatste ronde in. Bij het opdraaien van het voorlaatste rechte eind versnelde Jos opnieuw en reden we alle vier alleen met een marge van een zon 10 meter. Terwijl Jos doorkachelde kwam er nog gevaar van achteren. Een renner van WV Breda kwam hard opzetten samen met Ad Prinsen. Toen ik hen zag komen ging ik bij hen in wiel om te profiteren van hun snelheid. Bij het opdraaien van de finishstraat moest Jos toch nog flink doorzetten omdat Prinsen met een felle en lange sprint snel naderde en uiteindelijk op een paar meter strandde. Voor mij gold dat Prinsen te hard aanging en ik me in het wiel zette van de Breda-renner. Waar ik dacht dat het hele peloton er wel zon beetje overheen zou gaan komen, gebeurde dit niet en kon ik in ieder geval tot mijn eigen uiterst aangename verassing de derde plek opeisen. De eerste bloemen van het jaar. En 2 Moraal-mannen op het podium.

+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

01-02: Met een kleine 90 renners aan het vertrek van een zeer winderige en koude trainingsrit in Breda. Op de achterkant van het parkoers stond zodanig veel wild dat het leek alsof je tegen een muur opreed. Pogingen van eenlingen en/of kleine groepjes bleken gedoemd te mislukken. Degenen die het probeerden werden telkens aan het einde van het winderige stuk opgepikt. Bij veel van de pogingen was Ruud Havermans betrokken. Nadat een eerste poging samen met Tjeerd Dudok en Adrie Kools was teruggehaald liet hij zich helemaal uitzakken naar de staart om even bij te tanken. Ondertussen was het ook nog begonnen met sneeuwen. Door de harde wind waaide het gelukkig van de weg af. Daarna was het de beurt aan een groepje van 4 man met o.a. Raphael Gabriels en Martijn Alberts, toen ook zij weer teruggepakt waren as het opnieuw Havermans die ten strijde trok. Eerst solo, daarna sloten nog een paar renners aan. Nadat opnieuw alles was samengelopen en de wedstrijd in de finale belandde kon een groepje toch nog wegrijden met o.a. Gabriels, Havermans, Matti de Baat en Vacansoleil-renner Arnoud van Groen. Een achtervolgend groepje met o.a. Dudok, Jordy Suykerbuyk, Roger Oomen, Jan Janssen en Tiny van Rijsbergen kon de aansluiting maken waarna van Groen het in de sprint afmaakte.

+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

25-01-09: Na gisteren de hele dag in de winter-Efteling te hebben rondgezworven en nog eens een keer alle sprookjes te hebben beleefd, was het vandaag weer tijd voor het echte werk. Normaal kom ik nooit op de Borchwerf omdat ik dan bij het veldrijden in Hoogerheide ga kijken. Maar vanwege het WK dit jaar een week later, gaf me dit de gelegenheid om in Roosendaal te gaan kijken. Eerst op de fiets daar naar toe en onderweg enige voorzichtigheid ingebouwd vanwege wat gladde stukken. Daar aangekomen zag ik eerst Ronald Roos voor de derde keer dit jaar de overwinning pakken. Daarna was het de beurt aan onze categorie. Vanwege de harde wind reed al snel een groep van een man of 20 weg. Op dat moment zat ik nog helemaal achteraan en liet het gebeuren. Die 20 met o.a. Jordy Suijkerbuijk, Tiny van Rijsbergen, Johan Pemen, (de wederoptredende) Matti de Baat, (de eveneens wederoptredende clubgenoot) Henri Peeters, Rini van Zundert en Raphael Gabriels waren snel uit beeld. Daarachter probeerde ik met Jeroen Claassen weg te komen en sloot Johan Roks aan. Toen dat gebeurde voelde ik dat ik me aan het opblazen was in de harde wind en liet me daarom terugzakken naar het peloton. Die 2 gingen verder en een x-aantal ronden later kon ik - enigszins hersteld - de sprong maken naar een 2e achtervolgend groepje met Berco van Gool en Tony Verschuuren om wat later bij Claassen en Roks aan te sluiten. Ploegmaat (ook al een heroptreder na een zware val) Wil Buurstee lukte dit net niet. Vooraan won van Rijsbergen uiteindelijk afgetekend en werd de (circa) 27e plaats mijn deel in het eerste officieuze optreden dit jaar.