Profronde Tiel 28-07-2013

120 man had ingeschreven. Met een dergelijk groot veld aan het vertrek was het op voorhand al duidelijk dat je een beetje veel geluk moest hebben om vooraan te kunnen starten. Gestart wordt hier op rugnummer. De serie 81 t/m 90 was als 4e aan de beurt en zo stond ik met mijn rugnummer 83 toch nog redelijk van voren. Het, op papier, grote startveld had wellicht menig renner afgeschrikt, want we gingen uiteindelijk met een man of 80 van start. Overigens ook meer dan genoeg op het grotendeels draaien-en-keren-rondje door de binnenstad van Tiel. De finishpassage langs de Waal bood ook weinig soelaas, daar de wind op kop en telkens alles op een lint.

Goed, het was zaak de eerste rondes goed door te komen. Het veld sloeg meteen helemaal uit elkaar. Ik zat zeker niet helemaal van voren, maar toen na een ronde of 10 de ergste stofwolken waren opgetrokken zat ik in de eerste groep van een kleine 30 man. Ik zat daar wel helemaal achteraan en zou eigenlijk verder naar voren hebben moeten rijden, maar het was zo intens koersen en zat telkens aan de rekker zodat naar voren rijden mij niet lukte. Uit die eerste groep verdwenen nog wat mannen en toen was ook ik aan de beurt met nog 2 man. Op dat moment reed er 22 man voor ons uit. Daaruit losten opnieuw een paar man en viel Allard Epping door een val letterlijk weg. In mijn groepje moest er ook nog eentje af en zo kreeg het steeds meer de schijn dat er toch nog een kleine prijs te halen viel.

Epping was overigens (mede) ten val gekomen doordat de stenen letterlijk uit de straat werden gereden. Precies na een 180-graden-bocht was het telkens weer een verrassing of het wegdek weer hersteld was. Soms wel, soms niet, maar de laatste ronden werden we tijdig gewaarschuwd.

Toen alle gedubbelden uit koers moesten, kwam er wat meer duidelijkheid in de koerssituatie. Op kop reed een groep van 18 of 19 man (o.a. Hermsen, de Poel, Burggraaf, Grootveld en Schoots) en daarachter wij tweeŽn. Dat was vanaf dan nog alles wat in koers was. Fysiek reden er 19 mannen voorop, de chipregistratie leerde dat er 18 man op kop reed (werd ook zo omgeroepen) en er dus blijkbaar 1 renner was die niet aan het verzoek van de jury had voldaan om de koers te verlaten, vanwege het gedubbeld zijn. Thijs Kros, om hem ging het, weer keer op keer gemaand om de koers te verlaten, maar voldeed daar niet aan. Ondertussen was mijn koers geŽindigd en bolde ik als 20e over de eindstreep. De jury bevestigde dat ik 20e geworden was. Kros werd steeds dringender gemaand de koers te verlaten en voldeed daar tenslotte aan, maar kwam verhaal halen bij de jury, waarbij hij dan toch weer groen licht kreeg om te vertrekken. Toch dus 19 man op kop en ik 21e, al kreeg ik nog wel het prijzengeld voor de 20e plek uitgekeerd.

Vooraan ging de kopgroep compleet de laatste ronde in en in de sprint was Pascal Schoots een fractie rapper dan de aandringende Brian Burggraaf.

(geen fotoís, toestel vergeten)