Hoeven 20-06-2010

In de nacht van vrijdag op zaterdag had ik veel kiespijn hetgeen me een slapeloze nacht opleverde. Misschien tegen beter weten in toch naar Nieuwendijk gegaan, maar het ging gisteren voor geen meter en ik moest er dan ook af. Met afgelopen nacht de nodige pijnstillers en wel nachtrust op zak vandaag toch in Hoeven aan de start gekomen.

Het was koud en erg winderig in de polder ten noorden van Hoeven. Het was te verwachten dat er individuen zouden zijn die het zo snel op de kant zouden gooien om zo met een waaier weg te kunnen rijden. En jawel, het startsignaal was amper verstomd of Guus de Graauw sprintte al meteen weg. Hij opende na zijn winst op zaterdag in Nieuwendijk dus opnieuw erg offensief. Gelukkig voor de lijdende voorwerpen achter hem was het eerst een kilometer windop zodat hij iedereen weer aan zag sluiten. Na het smalle stuk met wind op de kant op de kant reed een man of 7 met kleine voorsprong voor het peloton uit, maar met daarna het stuk met de wind in de rug werden zij weer teruggepakt. Na een klein half uur kwam er op initiatief van Bert Kremer een viermans kopgroep tot stand, met naast Kremer bij die vier Matti de Baat, Patrick Verdonck en de Graauw. Een groepje met perspectief. Het was echter de verdienste van Jochem van der Doelen dat ze niet echt ver konden lopen. Van der Doelen zette zich gedurende 2 rondes op kop in de polder en hield er zo de snelheid in. De vlucht bleek na die 2 rondes ten dode opgeschreven en ze werden opgeslokt door het steeds verder uitdunnende peloton. Nadat ik daarna even met Johan Pemen en nog een (mij onbekende) renner voor de meute had uitgereden, ging er na een aanval van Riny van Zundert na zowat 1 uur koers een zestal vandoor op een tactisch goed moment. Net voor het opdraaien van het stuk met wind op de kant reden zij weg. In het peloton was verwarring en de zes pakten meteen voorsprong. Onder andere Tiny van Rijsbergen en Pemen probeerden naar de zes toe te rijden, hetgeen hen niet lukte. Wie het wel lukte? Guus de Graauw. Hij moest er even voor werken maar kon dan toch aansluiten bij Ruud Zijlmans, van Zundert, Van der Doelen, Kees van der Sande, Verdonck en nog een belg. Nog waren er renners die de sprong naar voren probeerden te maken. Na de finishpassage ging Gert Verdijk op avontuur. Jack de Klerk, de Baat en Jeroen Claassens reageerden gevat. Daarachter ontstonden nog wat waaiers, maar die leidden tot niets. Genoemd viertal slaagde er wel in de kloof te overbruggen. Verdijk moest echter meteen de tol betalen voor zijn dadendrang, want hij moest de rol lossen. Tien leiders die dus overbleven en erin slaagden tot het einde vooruit te blijven.  Verdonck had de sprint niet afgewacht en kwam solo als winnaar over de finish. De sprint bij de achtervolgers werd gewonnen door van der Doelen voor Zijlmans.

Zelf kende ik een aantal slechte momenten, maar de 19e plek die me uiteindelijk ten deel viel stelde me toch wel tevreden.

Alle gemaakte foto’s zijn te zien via de link: http://picasaweb.google.nl/Jeroen.Rov/Hoeven10#