Slag van Ambacht (Hendrik-Ido-Ambacht) 02-07-2015

Vooraf hadden alle ingeschreven deelnemers een mail gehad van de organisatie waarin geanticipeerd werd op het te verwachten zeer hete weer. Sponzen, bidons, verzorging, mogelijk minder kilometers etc. Maar vergeleken met eerder op de dag was het door het opkomen van een westenwindje een stuk minder heet geworden. In de middag ruim over de 30 graden, nu aan het begin van de avond er een graad of wat onder. Nog warm natuurlijk, maar voor het gevoel een stuk draaglijker.

Hoe je het echter ook wendt of keert, de slag resulteert toch wel in een slagveld.
Een snelle start resulteerde erin dat achteraan de deur weer open stond en daardoor de groep decimeerde tot een kleine 30 man.
Met name in de finishstraat ging het gas er vol op, waardoor alles op een lint zat. En achteraan zittend was dat niet echt prettig, zeker het stuk na de finish. Daar ontstonden op vele plekken in de groep elke keer gaatjes die natuurlijk ook weer dichtgereden moesten worden. Ik wilde wel, maar kon niet echt. Hoewel ik wel een paar premies mee graaide, had ik niet de macht in de benen om vooraan mee te strijden. Misschien toch nog net te broeierig weer.

Voor het overige slaagde niemand er in afstand te nemen van de groep. Elke aanval werd telkens gepareerd. En zo leken we af te steven op een groepssprint. Totdat met nog 2 ronden te gaan, in de bocht na de finish thuisrijder Gerard Kooistra een aanval plaatste. Met in de straat na de finish een vervelende wind op kop, werd er in de groep even te lang naar elkaar gekeken en zo had Kooistra in een mum van tijd 10 seconden opgebouwd bij het luiden van de bel. Dat bleek genoeg, want hoewel de groep in de laatste rechte lijn nog dicht kwam, hield hij genoeg marge.

De groep was dus niet groot meer en een prijsje had ik eigenlijk wel verwacht. Maar in de laatste ronde trok eentje het tempo zo omhoog dat naar voren er niet meer in zat. En zo pakte ik (weer) naast een prijsje.
Ploeggenoot Emiel van Dijk, die erg bedrijvig was geweest gedurende de koers, mocht op het podium plaatsnemen op de 3e stek. De 2e was voorbehouden aan Brian Burggraaf.

 

Al met al een pittige koers, morgen nieuwe ronde, nieuwe kansen op de klinkers in Kruiningen.