Acht van Chaam 27-07-2016

Nadat we vorig jaar voor het eerst konden starten in de Acht, maar het voor mij op een teleurstelling uit liep vanwege de regenbuien was er vandaag een nieuwe kans.

Droog was het nagenoeg, op af en toe wat heel licht gespetter na, wel was er de nodige wind die het gedurende de koers toch wel zwaar aan deed voelen.

Het plan op om de 1e rij te starten slaagde. Veel bracht het echter niet op, want toen de geneutraliseerde start na een meter of 500 overging in een vliegende start merkte ik al snel dat het lijf er nog niet klaar voor was om zich zwaar in te spannen. Nadat ik in de achterste regionen verzeild was geraakt, daar een paar rondjes gebivakkeerd en eenmaal goed gerouleerd een stuk naar voren kunnen rijden. Onder andere door handig gebruik te maken van wat grastegels die het mogelijk maakten om net voor het opdraaien van de Baarleseweg door het kantje de nodige plaatsen op te schuiven. Vanaf toen was het vechten voor plaatsbehoud, maar die strijd verloor ik. Gaandeweg zakte ik weer terug naar achteren, om tegen het einde opnieuw wat op te schuiven.

Opmerkelijk was wel dat er gedurende de hele wedstrijd geen enkele serieuze kopgroep was. De groep bleef altijd intact, was het vaak een lang lint en viel het op een bepaalde stuk van de smalle Legstraat regelmatig eventjes stil.
Met nog 3 ronden te gaan werd het aantal te rijden ronden ineens met eentje verminderd. Reden? De junioren die 1 minuut na ons waren gestart, dreigden door ons ingehaald te worden. De jury vond dat niet handig, maar in plaats van de junioren eerder af te laten sprinten, moesten wij 1 rondje inleveren. Ach ja.

In de 2 resterende ronden kon ook niemand meer wegrijden en resulteerde het in een massasprint gewonnen de Nederlandse kampioen, Germon Peeters. Hij troefde Robert Schaap en Andre Grootveld af.

Zelf geen resultaat, maar wel een grote valpartij kunnen omzeilen. In het gedrang in de laatste ronde en om voor het oprijden van de rotonde maar van voren te kunnen zitten, gingen op de brede Baarleseweg over de gehele breedte van de weg wel een 20-tal renners hard onderuit. Daaraan dus gelukkig ontkomen en in tegenstelling tot vorig jaar nu voor het eerst eens een echte Acht kunnen rijden, met overigens maar opvallend weinig renners uit de omgeving die meededen.

Hij tH