Bosschenhoofd 17-05-2009 (klik op de foto voor een grotere afbeelding)

Een bewogen dag in Bosschenhoofd vandaag. Vanwege een zware valpartij werd de wedstrijd gedurende geruime tijd geneutraliseerd en daarna weer opnieuw op gang geschoten met uiteindelijk Ruud Zijlmans als winnaar.

Vooraleer het zover was, was het deze ochtend bijna continue op de buienradar turen of de aangekondigde droge periode er ook echt tijdig aan zou komen. Ik wist dat alle straten van het door wegwerkzaamheden gewijzigde parkoers door bosachtige passages ging en daar opdrogen gaat niet zo snel. Ondanks dat er toch wat alarmerende blauwe plekken op het scherm te zien waren, om 12.15 uur toch maar de fiets op de auto gezet en vertrokken. Uiteindelijk bleef het de rest van de middag droog. Bij de start stond ik achteraan, iets wat overigens niet gepland was. Vanwege 2 scherpe bochten was het wel zaak om snel naar voren te rijden. Dat lukte ook, na de eerste ronde zat ik al vooraan. Ondertussen was elke deelnemer er wel achter gekomen dat het nieuwe parkoers niet zomaar een parkoers was. Een ronde die niet liep, allemaal klinkers, beetje vals plat, telkens hard aanzetten na de bochten en een zwaar stuk waarop de snelheid telkens helemaal wegviel. Het kon niet anders dat het zware parkoers zijn tol zou gaan eisen. Het peloton moest gaan scheuren. Zover kwam het niet. Na een minuut of 20 kreeg Kees van der Sande in de finishstraat met materiaalpech te kampen. Van der Sande reed langzaam aan de rechterkant van de weg toen ik hem passeerde. Terwijl iedereen vol aan het aanzetten was aan diezelfde rechterkant van de weg reed men in de flauwe bocht net voor de finish vol op van der Sande in. De gevolgen waren groot en 4 renners werden het slachtoffer. Van der Sande zelf, Ad Valentijn, Adrie Kools en Johnny de Bruyne. Nadat het peloton nog  3 ronden was doorgereden, besloot de jury de koers te neutraliseren om de gealarmeerde ambulancemedewerkers de gelegenheid te geven de slachtoffers te behandelen. Nadien werd de wedstrijd hervat, overigens hadden een aantal renners toen hun rugnummer al ingeleverd. De wedstrijd werd hervat met 19 rondes op het rondebord en Jack de Klerk probeerde er meteen tussenuit te glippen. Maar hij werd snel gevat. Een paar rondjes daarna gingen de 2 Ruud’s ervandoor; Zijlmans en Havermans. Roger Oomen probeerde te counteren, maar zag mij en de rest van het peloton in zijn wiel en ging niet door. Daarna probeerden Johan Roks en Rene Smits naar de 2 toe te rijden. Ik zag dat en probeerde weer achter hen aan te gaan met Jack de Klerk in mijn wiel. Bij Roks en Smits kon ik wel aanpikken, maar toen ik omkeek zag ik de rest van de groep ook weer aansluiten. Na deze actie moest ik even pas op de plaats maken en verzeilde achterin. Het leek er ondertussen op dat het peloton nog terug zou gaan komen. Gaandeweg werd het gaatje kleiner. De 2 vooraan gingen echter onverdroten door en het peloton gaf de strijd op. De 2 dus definitief weg. In de voorlaatste ronde probeerde Raphael Gabriels samen met een Belg en mij er tussenuit te knijpen, maar wij konden geen stand houden. In de sprint tussen de 2 was Zijlmans Havermans de baas. In de pelotonsprint gold dat voor Johan Pemen die Roger Oomen naar de vierde plaats verwees.

Voor de neutralisatie voelde ik me prima, daarna minder. Met de valpartij zelf had dit weinig van doen. Ik had hiervan zelf niets gezien, alleen het verontrustende geluid gehoord.   Ondanks dat kon ik met nog als 12e klasseren.

Rest mij alle betrokken renners beterschap te wensen en hen snel weer in het peloton te mogen begroeten.

Alle gemaakte foto’s zijn te zien via de link: http://picasaweb.google.nl/Jeroen.Rov/2009Bosschenhoofd#